Verkiezingstijd

1 september 2023

Het zorgt vaak voor cynisme. Veel geënsceneerde foto’s, vage beloftes en toenaderingen tot belangengroepen. En laten we al het moddergooien niet vergeten.

Ooit zei een Amerikaanse presidentskandidaat: “Het moeilijkste aan elke politieke campagne is hoe je kunt winnen zonder te bewijzen dat je het niet waard bent om te winnen.”

Een wijsheid die al duizenden jaren lijkt te kloppen.

De Romein Quintus Tullius Cicero wijdde hier in de eerste eeuw voor Christus zelfs een schrijven aan. Hij geeft hierin duidelijk advies aan zijn broer Marcus hoe hij de verkiezingen kon winnen voor het hoogste ambt in de Republiek Rome: het consulschap.

Zijn wijsheid valt samen te vatten in:

Beloof alles aan iedereen. De beste manier om kiezers te winnen is door ze te vertellen wat ze willen horen. Mensen zullen veel bozer zijn op een kandidaat die weigert beloften te doen dan op iemand die, eenmaal gekozen, deze beloften niet nakomt.

Roep alle gunsten in. Als iemand niet bij u in de schuld staat, herinner hem er dan aan dat als u gekozen wordt, u hem later kunt belonen, maar alleen als hij u nu steunt.

Ken de zwakke punten van uw tegenstander en exploiteer ze. Een winnende kandidaat beoordeelt zijn tegenstander rustig en concentreert zich vervolgens meedogenloos op zijn zwakke punten, terwijl hij ondertussen probeert de kiezers af te leiden van zijn sterke punten.

Vlei kiezers schaamteloos. Een kandidaat moet de kiezers laten geloven dat hij hen belangrijk vindt. Schud hun handen, kijk ze in de ogen, luister naar hun problemen.

Geef mensen hoop. Zelfs de meest cynische kiezer wil in iemand geloven. Kiezers die ervan overtuigd zijn dat u hun wereld kunt verbeteren, zullen uw meest toegewijde volgers zijn – tenminste tot na de verkiezingen, wanneer u ze onvermijdelijk in de steek zult laten.

En zijn broer Marcus, die won de verkiezingen.

Bron afbeelding: Denkmäler des klassischen Altertums (K. A. Baumeister, 1885). Wikimedia Commons.

Delen via Social Media:

Facebook
LinkedIn