Leavism: de waarheid achter de trend om door te werken tijdens vakantie

21 december 2023

Overwerkte werknemers gebruiken hun verlof om bij te komen van taken die ze eigenlijk op kantoor hadden moeten laten. En het is niet alleen de baanonzekerheid en smartphones die hiervan de schuld krijgen.

Veel professionals zien hun vakantie als een kans om te werken. Vroeg opstaan om stiekem wat werk te doen voordat de rest van het gezin verschijnt en eist dat hij of zij “ontspant”.

Deze trend van werken tijdens vakanties heeft een naam gekregen: leavism.
Professor Cary Cooper en zijn collega’s aan de Universiteit van Manchester identificeerden leavism voor het eerst in 2014.

Ze ondervroegen personeel van een groot Brits politiekorps tijdens langdurige bezuinigingen en ontdekten dat meer dan een derde van de agenten verlof of vakantie had opgenomen toen ze ziek waren. Cooper realiseerde zich al snel dat het gebruik van verlof in plaats van ziekteverlof deel uitmaakte van een breder fenomeen waarbij vakanties een tijd werden om te werken.

Een vervolgstudie constateerde dat 72% van de respondenten “leavism” had waargenomen en 37% meldde dat mensen vakantieverlof opnamen (in plaats van ziekteverlof) wanneer ze ziek waren. Meer dan 30% van de ondervraagden meldde dat mensen verlof opnamen om bij te werken.

Een nog recentere studie ontdekte dat tot de helft van de ondervraagde werknemers werk mee naar huis nam en beweerde dat ze met vakantie waren.

Cooper denkt dat werknemers tijd vrij nemen om te werken omdat onze werkomgevingen steeds competitiever zijn geworden en werknemers overbelast zijn. Werken tijdens de vakantie helpt ons om bij te blijven. Een andere reden is technologie. De alomtegenwoordigheid van smartphones betekent dat werk constant bij ons is. Zelfs wanneer we in de bergen wandelen, houdt een smartphone ons verbonden met wat er op kantoor gebeurt.

Professor André Spicer van de University of London denkt dat er nog twee andere redenen zijn waarom we vakantie nemen om te werken.

Ten eerste zijn de meeste moderne werkplekken de laatste plekken waar je werk gedaan kunt krijgen. Er zijn vaak zoveel zinloze onderbrekingen en afleidingen. Op vakantie gaan wordt een manier om tijd te vinden om zonder afleiding te werken.

Een andere over het hoofd geziene reden waarom we op vakantie werken is volgens Spicer dat werken vaak comfortabeler en gemakkelijker is dan de rest van ons leven. Door ons tijdens onze vakantie te verstoppen in ons werk, kunnen we persoonlijke relaties, familiedynamieken en onze eigen gevoelens negeren.

Werken tijdens de vakantie is een verdedigingsmechanisme beweert Spicer. Het helpt ons om de verontrustende mogelijkheid te vermijden dat we buiten het werk geen leven hebben.

Bron: André Spicer en The Guardian

Delen via Social Media:

Facebook
LinkedIn