Muziek als remedie tegen de januaridip

19 januari 2024

Blue Monday ligt achter ons. En januari is halverwege.

Hoewel de term Blue Monday oorspronkelijk bedacht werd voor marketingdoeleinden om vakanties te stimuleren is het nu, afgaand op sociale media, een alledaags begrip geworden, vooral in het noordelijk halfrond (aangezien Blue Monday vanwege het weer niet van toepassing is op het zuidelijk halfrond).

Muziek kan aanzienlijk bijdragen aan je mentale welzijn, vergelijkbaar met de voordelen van lichaamsbeweging of gewichtsverlies. Het kan gevoelens van angst verminderen en stress verminderen. En volgens neuropsycholoog Daniel Levitin zelfs dezelfde “neurochemische cocktail” opwekken als andere plezierige activiteiten, zoals het eten van chocolade.

Dus, welke muziek moet je kiezen om je humeur op te krikken?

Onderzoekers hebben ontdekt dat muziek met een snel tempo, geschreven in een majeure toonsoort, een gevoel van geluk oproept, terwijl langzamere muziek in een mineure toonsoort een gevoel van verdriet teweegbrengt.

Maar, niet getreurd, dat gevoel van verdriet kan eigenlijk helpen om positieve emoties op te wekken.

Professor in de muziekwetenschap, Kim Cunio, beweert dat het opvrolijken van je humeur met muziek waarschijnlijk niet zo simpel is als het luisteren naar vrolijke muziek in een majeure toonsoort. Ze suggereert dat luisteraars hun gevoel moeten volgen en de muziek moeten kiezen die het meest met hen resoneert.

En, zoals blijkt, speelt leeftijd ook een rol.

Onderzoeken suggereren dat onze muzikale voorkeuren veranderen naarmate we ouder worden. Bijvoorbeeld, de voorliefde voor klassieke muziek neemt toe met de jaren, terwijl de interesse in rock afneemt.

Al weet ik zeker dat dit niet voor iedereen geldt.

Maar verdere bevindingen hebben aangetoond dat de leeftijd van een luisteraar ook het type muziek kan beïnvloeden dat hun slechte stemming verbetert.

Jongeren geven aan dat ze de voorkeur geven aan het luisteren naar droevige muziek om hun humeur op te vrolijken, in tegenstelling tot volwassenen ouder dan 25, die doorgaans meer positieve gevoelens ervaren bij vrolijke muziek.

Het artikel sluit af met de suggestie dat als je ouder bent dan 25 het wellicht een beter idee is om in januari te luisteren naar Abba’s Dancing Queen of Justin Timberlake’s Can’t Stop The Feeling in plaats van The Cure.

Bron: https://theconversation.com/music-can-ease-the-january-blues-but-the-types-of-songs-that-work-depend-on-your-age-and-mindset-220819

Foto: Cinema Publishers Collection

Delen via Social Media:

Facebook
LinkedIn