De ene leider in The Beast, de ander in een Kever

8 januari 2023

Laat me zien waar je in rijdt en ik zeg wat voor leider je bent. Ik kan me vergissen, maar het zomaar de onderliggende gedachte kunnen zijn voor de keuze van de auto’s waarin wereldleiders zich laten zien.

Goed, het zal ook te maken hebben met aspecten als de status van hun land, de veiligheidsrisico’s en of zo’n land een eigen auto-industrie heeft om me te pronken.

Maar de auto van een staatshoofd is wel degelijk ook een afspiegeling van de persoonlijkheid van de leider en het soort leiderschap dat hij of zij wil uitstralen.

De uitzondering op deze stelling is ook de meest bekende staatslimo ter wereld: The Beast. Groter dan groot, zwaarder dan zwaar, Fort Knox op wielen. Een en al machismo, meer de reflectie van het leiderschap van USA in Amerikaanse ogen.

Ook de huidige president Biden moet ermee over straat, maar ome Joe schijnt nu geopperd te hebben om The Beast tot elektrische auto om te vormen. Dat past op zichzelf goed bij Democratisch klimaatleiderschap, al zal het meer voor de vorm zijn dan dat het de wereld zal redden. Er zal ook een flink windpark aan molens nodig zijn om de stroom te leveren voor dit 6800 kilo zware monster.

De Franse President Macron heeft al wel iets van een klimaatvriendelijk stapje gezet: die laat zich vervoeren in een vier cilinder plug-in hybrid Citroen DS. Met schuifdak, want je wilt je tenslotte ook laten toejuichen als klimaatbewust leider.

Voor wijlen Koningin Elizabeth werd al meer dan 20 jaar dezelfde Bentley State Limousine voorgereden, uiteraard geregeld aangepast aan de eisen van de tijd. Op en top British dus, precies zoals Elizabeth zelf. De auto was ook de enige in de UK die zonder nummerborden mocht rijden. How modest can you get.

In China staat er voor Xi Jinping uiteraard een auto van Chinese makelij klaar. Hongqi is China’s oudste automerk, maar bouwde vrijwel uitsluitend limousines voor het staatshoofd. Interessant is dat de authenticiteit van Chinees leiderschap niet zit in de uitstraling, maar in een mooi detail. Omdat het getal 5 een geluksgetal is in de Chinese cultuur is de auto precies 5.555 meter lang,

Maar als het op authentiek leiderschap aan komt, is er niemand die dat zo treffend onderstreepte met de keuze van de staatslimousine. Dat was namelijk helemaal geen limousine, maar zijn eigen VW Kever uit 1987. José Mujica, van 2010 tot 2015 president van Urugay, was van oorsprong een eenvoudige boer en dat bleef hij ook in alles wat hij deed tijdens zijn presidentschap.

Zijn Kever werd zo beroemd dat José er uiteindelijk een bod van 1 miljoen dollar op kreeg. Hij schonk het aan goede doelen. Over authentiek leiderschap gesproken. Ik weet nog wel een paar regeringsleiders en staatshoofden die daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

Bron foto: BBC News

Delen via Social Media:

Facebook
Twitter
LinkedIn